Νεμεάτικος Οίνος – Το αίμα του Ηρακλή

Την εξαιρετική γεύση, τα αρώματα και το βαθύ σχεδόν μαύρο χρώμα του οίνου της Νεμέας, του κρασιού που παράγεται στον Ιερό αυτό τόπο, είχαμε τη χαρά να δοκιμάσουμε στο οινοποιείο που επισκεφθήκαμε κατά τη διάρκεια της εκδρομής του Φιλοσοφικού Αθήναιου «Εκατηβόλος». Προηγήθηκε περιήγηση στο σύγχρονο «ναό» του Θεού Διονύσου, όπου και μυηθήκαμε στη διαδικασία της οινοποίησης. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία που μας οδήγησε στην υπόσχεση να την επαναλάβουμε την επόμενη χρονιά. Αξίζουν λοιπόν να αναφέρουμε λίγα λόγια για την μοναδική ποικιλία αυτού του θείου δώρου.
Το Μαύρο Νεμέας ή Αγιωργίτικο, είναι η ονομασία μιας γηγενής ελληνικότατης οινοποιήσιμης ποικιλίας αμπέλου που ευδοκιμεί ιδιαιτέρως στην περιοχή αυτή. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει ανακαλύψει σε λείψανα στο προϊστορικό οικισμό στο λόφο Τσούγκιζα, κουκούτσια της ποικιλίας αυτής. Η περιοχή φημιζόταν για τα κρασιά της από τα βάθη των αιώνων όπως είναι γνωστό από τις πηγές των ιστορικών χρόνων. Στην περιοχή που σήμερα ονομάζεται Νεμέα κατά τα ομηρικά χρόνια υπήρχε η πόλη Φλυασία. Πήρε το όνομα της από τον Αργοναύτη ηρώα της Φλία , γιός του Θεού Διόνυσου και της Αριάδνης. Εκεί παραγόταν περίφημος Φλιάσιος Οίνος που συνόδευε τα πιο πλούσια συμπόσια, από τα μυθικά ακόμη βάθη των προϊστορικών χρόνων. Το κρασί αυτό είναι που έπινε ο Αγαμέμνονας στα ανάκτορα των Μυκηνών. Άλλη ονομαστή πόλη της περιοχής ήταν οι Κλεωνές, όπου και βρίσκεται ο Ναός του θεού Ηρακλή σε ανάμνηση του πρώτου Άθλου του. Από εκεί προέρχεται και μια άλλη ονομασία της ποικιλίας που «είναι το αίμα του Ηρακλή».
Το Μαύρο Νεμέας καλλιεργείται σε αρκετά σημεία της χώρας μας, αλλά τα μεγαλύτερα αμπελοτόπια εντοπίζονται γεωγραφικά στη ζώνη παραγωγής οίνων Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.) «Νεμέα». Η ζώνη αυτή εκτείνεται σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 250-800 μέτρα, καταλαμβάνει περίπου 21.000 στρέμματα και περιλαμβάνει εκτάσεις των νομών Αργολίδας και Κορινθίας.
Το Μαύρο Νεμέας είναι μια από τις εκλεκτότερες οινοποιήσιμες ελληνικές ποικιλίες. Είναι παραγωγικότατη με μικρές σφαιρικές ρώγες κυανομέλανου χρώματος. Παράγει οίνους με βαθύ ρουμπινί χρώμα, μαλακές τανίνες που μπορούν να επιδεχθούν παλαίωση. Τα χαρακτηριστικά τους ποικίλουν αναλόγως το υψόμετρο καλλιέργειας των αμπελώνων. Η παλαίωσή τους μπορεί να φτάσει αρκετά χρόνια. Με τη διαδικασία αυτή αναπτύσσονται διάφορα αρώματα που δίνουν εξαιρετική απόλαυση και το γεγονός αυτό εκτιμάται ανάλογα από τους ανά τον κόσμο οινοπότες.
Έτσι λοιπόν σήμερα, μετά από αρκετούς αιώνες σκότους, το «αίμα του Ηρακλή» ξανακυλά σε αρκετά σύγχρονα οινοποιεία της περιοχής τα οποία έγιναν τα τελευταία χρόνια, αξιοποιώντας την δυναμική αυτής της μοναδικής ποικιλίας και από εκεί φθάνει σε εμάς προς τέρψη ψυχής και σώματος.

Τάκης Παναγιωτόπουλος

3 Νοεμβρίου 2007

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s